Проблеми реєстру пам’яток культури піднято на колегії УТОПІКу

5 березня на колегії Українського товариства охорони пам’яток історії і культури   в Києві було представлено доповідь на тему “До проблеми формування реєстру пам’яток культурної спадщини”. Доповідь підготував куратор конкурсу “Вікі любить пам’ятки – 2012” і представник “Вікімедіа Україна” в Громадській раді при Міністерстві культури України Андрій Бондаренко. В доповіді йшлося про незадовільний стан реєстру пам’яток культури, що його веде Міністерство культури.  Було зазначено, що  станом на початок 2015 року Міністерству культури відомо лише близько 8 тисяч пам’яток культурної спадщини, з яких лише близько 5 тисяч фігурують у “реєстрі” і ще 2 тисяч значаться, як “пам’ятки Української РСР, що перебувають під охороною держави”.

порівняння міністерств

Ефективність роботи органів державної влади , що відповідають за реєстри пам’яток: Росія. Польща, Україна.

На думку доповідача, такі цифри виглядають неадекватними з усіх точок зору. Так, якщо порівняти цю цифру з реєстрами наших сусідів – Польщі (понад 60 тисяч) та Росії (близько 120 тисяч), то виглядає так, наче Україна, з її 8 тисячами пам’яток, бідніша на пам’ятки культури за своїх сусідів у 10-20 разів. З іншого боку, якщо взяти до уваги цифри, що наводяться в наукових джерелах (144-152 тисячі), то виглядає так, наче працівники міністерства опанували інформацією лише про 5% пам’яток культурної спадщини. Як відомо, ГО “Вікімедіа Україна” ще 2012 року розпочала створення “альтернативного” реєстру пам’яток, до якого об’єкти заносяться на підставі даних, що на запити “Вікімедіа Україна” надсилають обласні та районні управління культури. Станом на початок березня 2015  року вікімедійцям вдалося включити у цей список більше ніж 70 тисяч об’єктів. І хоча це – лише половина з усіх об’єктів, що коли-небудь були описані науковцями, робота вікіпедистів виглядає майже в 10 разів ефективнішою ніж робота працівників Міністерства культури.

minculture

Відповідь Міністерства культури на запит ГО “Вікімедіа Україна” від 19.03.2012

Виступ в колегії викликав жваву дискусію присутніх. Зокрема науковцям, більшість яких – вже досить поважного  віку, дуже важко було повірити в те, що Міністерство і справді володіє настільки мізерною кількістю інформації. Між тим відповідь міністерства опублікована на офіційному сайті “Вікімедіа Україна, з нею можна ознайомитися. Критику викликає і якість самих списків. Зокрема, раніше у блозі “Вікі любить пам’ятки” публікувалася інформація про те, наскільки відрізняється тематика пам’яток Львівської і Донецької областей – якщо перша повністю очищена від пам’яток тоталітаризму,  то остання – це більш ніж на 90% – радянське минуле. Звертає на себе увагу і той факт, що обізнаність працівників Міністерства в різних регіонах України є різною – значною кількістю пам’яток культурної спадщини представлені Крим та Київ, тоді як Миколаївська, Кіровоградська і Херсонська області  представлені слабо. Між тим, вікімедійці і надалі продовжуватимуть роботу над збором інформації про пам’ятки культурної спадщини Україні. Нагадаємо, що саме  сьогодні в українській Вікіпедії стартував новий конкурс статей – Вікіпедія любить пам’ятки, присвячений саме пам’яткам культурної спадщини України. З файлом презентації можна ознайомитись на Вікісховищі за посиланням https://commons.wikimedia.org/wiki/File:До_проблеми_формування_реєстру_пам’яток_культурної_спадщини

Опубліковано у Культура і мистецтво, Публічні заходи | Теґи: . | Додати в закладки: постійне посилання на публікацію.