Популярність української Вікіпедії в Україні наздоганяє популярність російської

Травень цього року приніс нові позитивні рекорди українській Вікіпедії. Хоча російська Вікіпедія в Україні все ще популярніша за українську, проте ніколи в історії українська Вікіпедія не наближалася так близько до російської.

В Україні протягом травня цього року було здійснено 216 млн переглядів сторінок вікіпедії різними мовами (+2 млн до минулого року), в т. ч. 95 млн російською (-13 млн), 90 млн українською (+9 млн), 17 млн англійською (+2 млн) і 14 млн усіма іншими мовами (+4 млн).

Вперше українську Вікіпедію від російської відділяє лише 5 млн переглядів і вперше російська популярніша лише в 1,06 раза. У травні минулого російська випереджала за популярністю українську на 27 млн, і вона була популярнішою за українську в 1,33 раза.

Загалом число переглядів статей за місяць української Вікіпедії (з усіх країн) склало рекордні для травня 114 млн, що на 12 % більше ніж у цей місяць рік тому. Попередній рекорд травня було встановлено три роки тому, у травні 2020: показник становив 110 млн переглядів, а причиною рекорду було введення карантинних обмежень.

Подальші тенденції розвитку української Вікіпедії сьогодні залежать насамперед від воїнів Збройних Сил України, які змагаються і за трансформацію українського культурного простору.

About Юрій Пероганич

1961 року народження, громадський діяч в ІТ, освіті, культурі https://fb.com/perohanych, +380 67 505 1201
Опубліковано у Некатегоризовано. Додати до закладок постійне посилання.

2 Responses to Популярність української Вікіпедії в Україні наздоганяє популярність російської

  1. victorpolyanko коментує:

    Дякую за цікаву статистику! Дивно лише, чому в квітні відбулося просідання, адже в попередні роки його не було?

    Подобається

  2. Юрій Пероганич коментує:

    У 2016, 2017, 2018 просідання також було. Зауважу, що у квітні 30, а не 31 день. Щодо наступних років, то квітневе просідання викликане і незвичайним березневим зростанням.

    Подобається

Залишити коментар