Як росіяни хотіли Вікіпедію закрити. Через Чарас.

Роскомнадзор знову пригрозив закрити російську Вікіпедію, але, схоже, справа обмежиться рекламною акцією однієї з наркотичних речовин – Чараса.

За повідомленнями російських ЗМІ, першим на сполох забив прокурор Чорноярського району Астраханської області (ПІБ не розголошується), який знайшов, що викладена у статті «Чарас» інформація забороняється до поширення законодавством РФ.

25 червня 2015 року суд села Чорний Яр Астраханської області позов прокурора задовольнив. Роскомнадзор дізнався про рішення суду і направив вимогу щодо вилучення статті «Чарас» спочатку до «Викимедиа РУ», а потім, 20 серпня – виклав її публічно.

Пікантність ситуації полягає в тому, що оскільки Вікіпедія працює на основі протоколу HTTPS, що не допускає обмеженого доступу до окремих сторінок, отже в разі блокування однієї статті заблокованим для росіян виявиться весь ресурс.

Малюнок сайту «Пётр и Мазепа»

Натомість спільнота Вікіпедії не захотіла вилучати статтю, зважаючи на те, що її зміст був взятий з сайту ООН і знайшла соломонове рішення. Стаття просто змінила свою назву на «Чарас (наркотическое вещество)», тоді як попередня стала списком  можливих значень цього слова, серед яких навіть острів однієї з якутських річок.

чарас=відвідуванняПримітно, що історія із претензіями до статті призвела до спалаху її популярності. Якщо ще у липні її відвідуваність складала лише 20-30 переглядів на день, то  20 серпня статтю прочитали 29976 разів, тобто в 1000 разів більше ніж зазвичай!

Підтримку спільноті російській Вікіпедії вже пообіцяла надати «Роскомсвобода» .

P.S. В українській вікіпедії стаття “Чарас” з’явилася лише сьогодні.

Опубліковано у Вікіпедія. Додати до закладок постійне посилання.

Залишити коментар